Seznam oblačil za dojenčka

Za bodoče starše je izbira pravih oz najnujnejših oblačil za bodočega člana družine lahko pravi izziv. Da bo nekoliko lažje pripraviti prvi nakupovalni list za otroška oblačila, sem vam pripravila seznam oblačil za dojenčka.

Ob poplavi nasvetov in oglasov, kaj vse potrebujemo za dojenčka, se lahko kar izgubimo. Lahko se držimo vodila “manj je več” in za začetek kupimo, kar je najbolj nujno in pomembno za dojenčka, kasneje pa, ko ugotovimo, da nam kaj manjka, lahko vse to še kupimo. 
Super je, če se pri nakupu orientiramo na to, da kupujemo oblačila, ki so letnemu času primerna, da smo pozorni na materiale in na udobnost oblačil ter na to, da morajo biti oblačila čim bolj preprosta za oblačenje. 

Materiali

Pri nakupu oblačil preverite sestavo oblačil, naj bo večinska surovina v izdelkih bombaž, nekoliko elastana (za prožnost oblačil, ki nudi udobje in olajša oblačenje). Idealno je 95% bombaža in 5% elastana oz 100% bombaža. Izogibajte se poliestru, ker za nežno otroško kožo ni primeren. Preverite tudi, da imajo oblačila primerne certifikate za teksti, ki zagotavljajo, da so otroški koži prijazni (OEXO-TEX 100, GOTS).

Udobnost oblačil

Oblačila naj bodo preprosta, preprostih krojev, brez nepotrebnih vrvic, ki bi otroka lahko omejevale pri gibanju. Bodiji naj bodo na preklop, vsaj v prvih dveh velikostih, ker bo olajšano preoblačenje dojenčka. Jeans hlačke, krilo in podobna modna ter luštna oblačila naj ne bodo v prvem izboru oblačil, bodo pa super čez kakšno leto. 
Pomembno je, da so oblačila dovolj udobna in mehka, da omogočajo prosto gibanje in lažje preoblačenje dojenčka.

Velikost oblačil

Dojenčki hitro rastejo, a v prevelikih oblačilih se lahko izgubijo. Večina dojenčkov se rodi velikih med 50 in 54 cm, kar ustreza velikosti 56 (do 56 cm). Naj bo prvi set oblačil v tej velikosti, lahko pa izberete tudi kakšen manjši kos oblačila v velikosti 50 (par hlačk, bodi).

Spodaj vam prilagam še nekaj predlgov za prva oblačila dojenčkov iz moje spletne trgovine. Oblačila so udobna, mehka, z elastanom in certifikati. Hlačnice in rokavi so podaljšani, tako da se lahko nosijo dve velikosti. Dojenček jih tako ne bo prehitro prerasel. Izberete jih lahko tudi za darilo ob rojstvu dojenčka. Starši so navdušeni nad unikatnimi oblačili, ki jih prejmejo za darilo. 

Čisto spodaj pa je seznam oblačil za dojenčka. Pripravila sem ga na podlagi izkušenj pri mojih otrocih oziroma pri mojem delu. Vsak dan sem v stiku z oblačili za dojenčke. 🙂

Do naslednjič,

Ajda